Τattoo και dry healing: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Μια φυσική μέθοδος επούλωσης
Το dry healing (μτφρ.: ξηρή επούλωση) είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής αλλά και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη μέθοδος για τη φροντίδα των tattoo, που δίνει έμφαση στη φυσική επούλωση, χωρίς παρεμβατικότητα. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό wet healing (μτφρ.: υγρή επούλωση) που περιλαμβάνει τακτική εφαρμογή αλοιφών και λοσιόν, η θεραπεία αυτή έχει μία βασική αρχή: Άσε το δέρμα σου ελεύθερο να αναπνεύσει και να επουλωθεί μόνο του. Όχι κρέμες. Όχι προϊόντα με αμφίβολα χημικά συστατικά. Όχι υγρασία στην περιοχή.
Τα οφέλη
Θεωρείται ότι η μέθοδος του dry healing μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης και αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πιθανά ερεθιστικά προϊόντα. Έτσι αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στην περιοχή του tattoo και μειώνεται ο κίνδυνος μυκητιάσεων και μόλυνσης από βακτήρια που ευδοκιμούν σε τέτοιες συνθήκες.
Επιπλέον, ειδικά για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από έκζεμα ή κάποια δερματική πάθηση, τυχόν χημικά συστατικά που εμπεριέχονται σε ενυδατικά προϊόντα μπορούν να αποδειχθούν περισσότερο επιβλαβή πάρα βοηθητικά.
Ένα άλλο θετικό του dry healing είναι το μηδενικό κόστος του, αφού δεν απαιτείται η αγορά κάποιου σκευάσματος, που ενδέχεται και να είναι overpriced, και, εν τέλει, να μην είναι για σένα.
Η διαδικασία και τα στάδια της επούλωσης
Η διαδικασία περιλαμβάνει καθημερινό απαλό καθαρισμό του τατουάζ με ήπιο πράσινο σαπούνι και χλιαρό νερό και στη συνέχεια στέγνωμα ταμποναριστά, πάντοτε με καθαρή πετσέτα ή ακόμη καλύτερα χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης. Από εκεί και έπειτα, το tattoo θα μείνει ακάλυπτο, χωρίς κρέμες ή επιδέσμους να φράζουν τους πόρους του δέρματος.
Κατά τη διαδικασία μιας ξηρής επούλωσης, το tattoo θα περάσει από διάφορα στάδια. Αρχικά, μπορεί να φαίνεται ερυθρό και πρησμένο και στη συνέχεια θα αρχίσει να ξεφλουδίζει και να σας προκαλεί φαγούρα. Η απουσία υγρασίας στο δέρμα, όπως είναι φυσιολογικό, επιταχύνει αυτά τα συμπτώματα συγκριτικά με την κλασική μέθοδο. Μην αγχωθείς. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε το άγγιγμα ή το ξύσιμο για να αποτρέψετε τυχόν ζημιά στο σχέδιο και πιθανές ουλές που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο challenge κατά το dry healing.
Ο αντίλογος
Το dry healing, βεβαίως, έχει και τους επικριτές του. Παρόλο που εξασφαλίζεις ότι δεν θα μπει τίποτα ερεθιστικό στο δέρμα σου, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ξηρότητα, προκαλώντας ενόχληση και παρατείνοντας τη διαδικασία της επούλωσης. Μία πληγή που μένει για μεγάλο διάστημα εκτεθημένη μπορεί να είναι και ευάλωτη σε μολύνσεις. Η φαγούρα μπορεί να γίνει πολύ έντονη και κάποιες φορές δύσκολο να τη διαχειριστεί κανείς χωρίς να αγγίξει την περιοχή του βρίσκεται το tattoo του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εάν το τατουάζ είναι σε σημείο που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση (όπως π.χ. αγκώνας, γόνατο, κλπ) έχει ανάγκη από ενυδάτωση για να διατηρεί την ελαστικότητα του και να μην τραυματίζεται εκ νέου. Το ίδιο ισχύει και για σημεία που είναι εντελώς εκτεθημένα, όπως τα δάχτυλα και τα χέρια μας που τείνουν να ξηραίνονται από το πλύσιμο και τη χρήση τους μέσα στην ημέρα.
Βεβαίως, κάτι που πρέπει να συνυπολογίζεται είναι η εποχή κατά την οποία έχει χτυπηθεί το tattoo, καθώς άλλες ανάγκες έχει το δέρμα μας το καλοκαίρι λόγω της εφίδρωσης και της έκθεσης στον ήλιο και διαφορετικές τον χειμώνα που το δέρμα είναι πιο επηρρεπές σε ξηρότητα λόγω του κρύου.
Άλλες εναλλακτικές
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν έναν υβριδικό τρόπο θεραπείας μεταξύ dry και wet healing. Μια μέθοδος είναι να αφήνεις το τατουάζ σου να "αναπνεύσει" για τις πρώτες 3-4 μέρες της επούλωσης και μόλις φθάσει σε ένα σημείο που έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, τότε ξεκινάς να το ενυδατώνεις. Μία με δύο φορές την ημέρα, μια λεπτή στρώση κρέμας είναι αρκετή. Κάποιες φορές αυτή η μέση λύση, με κάποιες μικρές προσαρμογές, μπορεί να είναι και το "sweet spot" για ένα πιο αποδοτικό heal-άρισμα.
Εάν πάλι το πρόβλημα περιορίζεται στο ότι έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα και αντιμετωπίζεις συχνά ερεθισμούς, μπορείς να συμβουλευτείς τον τατουατζή σου για φυσικά προϊόντα που δεν επιβαρύνουν και είναι φιλικά με όλους τους τύπους δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί και ότι πλέον υπάρχουν πολλές ασφαλείς εξειδικευμένες φαρμακευτικές αλοιφές, αλλά και φυσικά ενυδατικά προϊόντα ανάμεσα στα οποία μπορείς να επιλέξεις.
Ποιά είναι η σωστή επιλογή;
Η επιλογή μεταξύ dry healing και wet healing, στο τέλος της ημέρας, είναι υποκειμενική υπόθεση. Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, το σημείο του tattoo, το μέγεθος του, την θερμοκρασία στην οποία εκτίθεται, αλλά και τις προσωπικές προτιμήσεις. Μπορείς να βρεις θετικά και αρνητικά και στις δύο μεθόδους. Ενώ η παραδοσιακή μέθοδος είναι πάντα μια safe οδός χωρίς πολλούς πειραματισμούς, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές, που μπορεί να αποδειχθούν τελικά ακόμη πιο αποδοτικές για την υγεία του tattoo σου και το dry healing είναι πάντα μια καλή ιδέα να εξετάσεις.
Μην ξεχνάς! Πάντοτε η συμβουλή του tattoo artist σου είναι πολύ σημαντική, καθώς μέσα από την εμπειρία του μπορεί να σου προσφέρει την καλύτερη δυνατή καθοδήγηση, προσαρμοσμένη στις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες.
Μπορείτε να διαβάστε εδώ αναλυτικά τον οδηγό μας για γρήγορη και ασφαλή επούλωση.